top of page

Bram Bogart - Roodrougered - 1993

Roodrougered is een groot werk van de Belgische kunstenaar Bram Bogart (1921-2012), uit de collectie van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Het is een monochroom schilderij, bestaande uit meerdere dikke lagen rode verf die Bogart over elkaar heeft gegoten en bewerkt.

 

In opdracht van het museum is het schilderij in 2018 onderzocht en behandeld in het atelier van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) in Maastricht. De behandeling is uitgevoerd in het kader van de post-master opleiding tot schilderijenrestaurator. Dit gebeurde in samenwerking met medestudent Alma Jongstra en onder begeleiding van Kate Seymour (SRAL) en Paulien Silkens (Museum van Bommel van Dam).  

 

Een belangrijk aspect van de behandeling was het verwijderen van het oppervlaktevuil van het schilderij. Verder moest het schilderij hier en daar worden geretoucheerd.

Bogart_Roodrougered_Van Bommel Van Dam.j

Bram Bogart - Roodrougered - 1993 - 190 x 130 x 25 cm - Verf op canvas op paneel. Voor behandeling. © Museum van Bommel van Dam.

Anchor 1
Bogart_van bommel van dam_analyse.JPG

Monstermateriaal van Roodrougered werd onder de microscoop bestudeerd en chemisch geanalyseerd. 

Oppervlaktevuil verwijderen

Het was een uitdaging om het schilderij schoon te maken. Het schilderij is ongevernist en de verf is mat en erg poreus. Hierdoor hebben stof en vuil  zich sterk kunnen hechten aan het oppervlak.

Bogart maakte de verf voor zijn schilderijen altijd zelf. Om tot een veilige reinigingsmethode te komen, was het belangrijk om meer inzicht te krijgen in welke materialen hij hiervoor gebruikte. Hiervoor is materiaal-technisch onderzoek naar de samenstelling van de verf uitgevoerd, aangevuld met archiefonderzoek en een interview met de dochter van de kunstenaar. Dankzij al deze informatie was het mogelijk een veilig reinigingsmiddel te vinden.

Vervolgens zijn er verschillende reinigingstestjes uitgevoerd en uiteindelijk is er gekozen voor een middel op waterbasis met een aangepaste pH-waarde en een chelator. Hiermee kon het ingebedde vuil op een gerichte wijze worden verwijderd, zonder de verf aan te tasten.

Bogart_van bommel van dam_tijdens schoon

Bram Bogart - Roodrougered - Tijdens opper-vlaktevuil verwijderen met een reinigingsmiddel en wattenstaafjes. 

bottom of page