top of page

Schilderijenrestaurator

Vergeeld vernis, vuil dat zich in jaren op het verfoppervlak verzameld heeft, losrakende verf, beschadigingen… Er is heel veel dat de oorspronkelijke afbeelding op een schilderij kan aantasten. Gelukkig is het ook vaak mogelijk een schilderij te restaureren. Dat is mijn werk.

 

Het restaureren van een schilderij biedt de mogelijkheid om het kunstwerk van heel dichtbij te onderzoeken en te doorgronden. Dit is een mooi proces, dat vraagt om precisie en concentratie. Ieder schilderij is een bron van informatie over de kunstenaar, zijn werkwijze en techniek, en over de tijd waarin de kunstenaar leefde. Dit is niet alleen heel leuk om te achterhalen, maar ook belangrijk voor het begrijpen van de conditie van het schilderij en hoe deze verbeterd kan worden.

 

Het doel is altijd het vinden van een behandeling die past bij het betreffende schilderij. Of de restauratie nou groot of klein is, het is altijd mooi om te zien hoezeer een schilderij kan opknappen en weer voor langere tijd bewonderd kan worden.

Ik ben als lid aangesloten bij de vakvereniging Restauratoren Nederland en bij ICOM-CC. Ik werk volgens de Europese E.C.C.O. richtlijnen.

_RWK3811.jpg

© Ralph Kämena 2020

Opleiding

Noa Kollaard is opgeleid tot restaurator aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij een BA in Kunstgeschiedenis en MA in Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed heeft gevolgd. Na de masteropleiding heeft zij een tweejarige post-master voltooid waarin ze werkzaam was als restaurator in opleiding bij verschillende instituten, waaronder Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) te Maastricht en het Mauritshuis te Den Haag. 

U vindt hier het CV van Noa Kollaard.

0095_Metsu_tijdens retoucheren.JPG
bottom of page