top of page

Jan Voerman - IJssel landschap -

1ste helft 20ste eeuw

Dit paneel schilderij is geschilderd door Jan Voerman in de 1ste helft van de 20ste eeuw.

Op het oppervlak van het schilderij lag een dikke laag nicotine, als gevolg van jarenlange blootstelling aan sigarettenrook. De nicotinelaag was bruingeel van kleur en verstoorde zodoende de oorspronkelijke kleuren van het schilderij. Om deze reden is de nicotinelaag verwijderd.

Het schilderij is in opdracht van Restauratieatelier Marjan de Visser behandeld. 

_RWK4094_edited_edited_edited_edited.jpg

© restauratieatelier 2020

Voor behandeling.

Jan Voerman - IJssel landschap - 1ste helft 20e eeuw - 32 x 53 cm - olieverf op paneel.

DSC07854_edited.jpg

© restauratieatelier 2020

Nicotinelaag verwijderen

De nicotinelaag is verwijderd met behulp van het Modular Cleaning Program. Dit is een methode voor het reinigen van schilderijen, ontwikkeld door Chris Stavroudis. Hierbij wordt, door middel van testjes, een watergedragen mengsel heel gericht samengesteld (bijvoorbeeld door de pH waarde aan te passen of metaalbinders toe te voegen) om het oppervlak van het schilderij optimaal te reinigen.

De reinigingsgel werd met een kwastje op het oppervlak aangebracht. De nicotinelaag werd opgelost en opgenomen door de gel en zo van het oppervlak verwijderd. 

DSC07858 kopie 2.JPG

© restauratieatelier 2020

Een nicotinelaag is zuur en bevat vettige componenten. Voor dit schilderij is een reinigingsmengsel samengesteld met een iets hogere pH waarde dan de nicotine, waaraan een surfactant is toegevoegd (voor de vettige componenten) en een geleermiddel. Hiermee kon de nicotine worden opgelost en van het oppervlak worden verwijderd. 

Door het verwijderen van de nicotinelaag kwamen de originele, heldere kleuren van het schilderij weer tevoorschijn. 

Foto tijdens het verwijderen van de nicotinelaag. Het verschil zonder nicotinelaag en met nicotinelaag is duidelijk zichtbaar. 

Anchor 1
bottom of page